Monday, June 1, 2009

Bing Vs Google

Nampaknya, google mungkin akan ada pesaing baru bernama Bing.. Bing adalah product baru dari microsoft yg akan dilancarkan 3 Jun ni.. Tak berani nak komen banyak2 psal product microsoft ni, kang bahaye.. tp ikut rekod lame, Blue Screen of Death (BSOD), Red Ring of Death (RROD), adakah akan wujud juga istilah baru dalam produk ni? kite tunggu dan lihat..hehe

Berbanding google yg menggunakan "advertising-based search model" yg mane menghasilkan item yg paling popular mengikut query, Bing ni menggunakan ‘decision engine’ yg katenye bukan maen ikut popular je, die akan serahkan kat user untuk buat keputusan.. camtulah bunyinye..

“We are introducing a new level of organisation to search results, and our differentiator will be the best results for query,” Satya Nadella, senior vice- president (R&D , online services division) Microsoft.

Menurut diorg, sebagai contoh.. kalau kite search British Airways, Bing akan kuarkan nombor talipon service centre, harga tiket dan maklumat2 lain (walaupun kite just nak cari wikipedia..)

die kate.. “Google is great, but I think you still have to run multiple search queries to get that right answer. If Bing can change that, I will surely shift my search engine,”

3 comments:

pZah said...

Bing?

mcm adik beradik bong je..uhhu

bEBA_hiLMi said...

da pnh gune ari2.once..tp xingt ktne...
whether kt cc or kt ne ntah...

xanda said...

tak se efficient google searching dia